Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα , προσβάλλει περισσότερο τους άντρες Πόσο κοινή είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και άλλα παρόμοια ρευματικά νοσήματα της ράχης; Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μία νόσος από την ομάδα των ρευματικών νοσημάτων.
Πόσο κοινή είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και άλλα παρόμοια ρευματικά νοσήματα της ράχης; Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μία νόσος από την ομάδα των ρευματικών νοσημάτων της ράχης, που είναι συλλογικά γνωστή ως σπονδυλοαρθρίτιδες (φλεγμονή των σπονδυλικών αρθρώσεων).
Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι πιο κοινή στους άνδρες και συχνά παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της νεότητας ή των πρώτων ετών της μέσης ηλικίας. Aπό τις ηλικίες των 15 και 30 ετών γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.
Στην Ελλάδα, η συχνότητά της κυμαίνεται από 0.03% και 0.21% του πληθυσμού.
Τι την προκαλεί;
Η εκδήλωση της νόσου συνδέεται στενά με την κληρονομικότητα, καθώς πολλοί πάσχοντες έχουν κάποιον συγγενή με αυτή την παθολογική κατάσταση. Η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης, ωστόσο, δεν συνεπάγεται απαραίτητα εκδήλωση της αγκυλοποιητικής σπουνδυλοαρθρίτιδας, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της σπονδυλοαρθρίτιδας;
Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ένας αμβλύς πόνος στο μέσο της ράχης. Τα συμπτώματα είναι σχεδόν ανεπαίσθητα κατά την αρχική εκδήλωσή τους και σταδιακά γίνονται πιο έντονα. Ο πόνος, συνήθως, φτάνει στο αποκορύφωμά του αργά τη νύχτα, και η πρωϊνή δυσκαμψία είναι ένα ακόμα σύμπτωμα.
Η δυσκαμψία εξαλείφεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επανέρχεται εάν ο ασθενής παραμείνει ακίνητος για κάποιο χρονικό διάστημα της ώρας.
Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα στο σώμα. Το πλέον κοινό εξ αυτών είναι η τενοντίτιδα στον Αχίλλειο τένοντα, τον πόνο στην περιοχή της πυέλου και στα πλευρά, τη φλεγμονή της ίριδας (ιρίτιδα) του ματιού και φλεγμονή του εντέρου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί φλεγμονή σε αρθρώσεις όπως στα γόνατα.
Πώς γίνεται μία διάγνωση;
Η διάγνωση της νόσου δεν γίνεται με κάποια εργαστηριακή εξέταση, αλλά με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων που περιγράφει ο ασθενής στο γιατρό του. Για το λόγο αυτό, γιατροί και ασθενείς πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο πόνος στο μέσο της ράχης, ο οποίος αναπτύσσεται βαθμιαία και ενισχύεται τη νύχτα, η πρωϊνή δυσκαμψία και η δυσκαμψία μετά από παρατεταμένη ακινησία.
Προσοχή απαιτείται όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τρεις μήνες.
Πώς θεραπεύεται η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η σπονδυλοαρθρίτιδα;
Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να περιλαμβάνει την άσκηση του σώματος και της ράχης. Βάση για κάθε θεραπευτική αγωγή κατά της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, αποτελεί η φυσιοθεραπεία διαφόρων ειδών, ειδικότερα οι ασκήσεις σε πισίνα.
Χρησιμοποιώντας και δοκιμάζοντας διαφόρων ειδών αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές αγωγές, οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν τα συμπτώματά τους υπό έλεγχο, ούτως ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των ασκήσεών τους.
Φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι κυρίως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενώ η θεραπευτική αγωγή με βιολογικά φάρμακα μπορεί επίσης να είναι μία πιθανότητα.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και σπονδυλοαρθρίτιδα;
Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα θεωρείται μία χρόνια παθολογική κατάσταση, αλλά για την πλειοψηφία των ασθενών τα συμπτώματα είναι αρκετά περιορισμένα. Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται σε κρίσεις, αλλά μεταξύ των κρίσεων πολλοί ασθενείς δεν έχουν πόνο ή δυσκαμψία.
Χρειάζεται να πραγματοποιείτε τακτικές μετρήσεις/αξιολογήσεις της κινητικότητάς σας με τον γιατρό σας ή τον φυσικοθεραπευτή σας, ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε επιδείνωση.
Τα πιο σοβαρά περιστατικά πρέπει να εξετάζονται και να θεραπεύονται από ρευματολόγο, με μακροχρόνια παρακολούθηση από εξειδικευμένη ρευματολογική ομάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, αν και ίσως χρειαστούν κάποιες ρυθμίσεις στα καθήκοντα και στις ώρες εργασίας.