5 Σεπτεμβρίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού

Η κάκωση του νωτιαίου μυελού συμβαίνει όταν υπάρχει κάποια βλάβη στο νωτιαίο μυελό που εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, επηρεάζονται τα αισθητήρια, τα κινητικά και τα αντανακλαστικά νεύρα ενός ατόμου και μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεπεράσει τη ζημιά στο νωτιαίο μυελό. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η κάκωση του νωτιαίου μυελού, τόσο μεγαλύτερη δυσλειτουργία θα εμφανίσει το άτομο. Οι τραυματισμοί αναφέρονται ως πλήρεις ή ελλιπείς, με βάση τo επίπεδο κίνησης ή/και αίσθησης που εμφανίζεται σε συνάφεια με το σημείο της σπονδυλικής στήλης που έχει τραυματιστεί. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η αποκατάσταση και η ανάκαμψη κάθε ατόμου ύστερα από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού διαφέρει και εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων.

Τραυματικές βλάβες:

 • Αυτοκινητιστικά ατυχήματα
 • Πτώσεις
 • Βία
 • Καταδύσεις σε ρηχά νερά
 • Αθλητικοί Τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού επηρεάζουν περισσότερους άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποφέρουν από κάκωση νωτιαίου μυελού είναι νέοι ενήλικες ηλικίας 16 έως 30 ετών λόγω των πιο επικίνδυνων συμπεριφορών που έχουν.

Τα αποτελέσματα της βλάβης του νωτιαίου μυελού μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Απώλεια κίνησης
 • Απώλεια αίσθησης
 • Απώλεια ελέγχου λειτουργίας του εντέρου και / ή της ουροδόχου κύστης
 • Υπερβολικές αντανακλαστικές ενέργειες ή σπασμοί
 • Αλλαγές σε σεξουαλική λειτουργία, σεξουαλική ευαισθησία και γονιμότητα
 • Πόνος

Αποτέλεσμα εικόνας για νωτιαια νευρα

 

Τα συναισθηματικά στάδια που πιθανώς να αντιμετωπίσει όποιος υποστεί Κάκωση Νωτιαίου Μυελού είναι:

 1. Άρνηση και δυσπιστία
 2. Θλίψη, οργή και διαπραγμάτευση
 3. Αποδοχή

Αποκατάσταση

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας Αποκατάστασης θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα Αποκατάστασης ήδη από τα αρχικά στάδια της αποθεραπείας. Η ομάδα πολύ πιθανό να αποτελείται από Φυσικοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Νοσηλευτή Αποκατάστασης, Ψυχολόγο, Διαιτολόγο, Λογοθεραπευτή και Ιατρό Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (Φυσίατρο).

Στα πρώτα στάδια του προγράμματος Αποκατάστασης, οι θεραπευτές συνήθως επικεντρώνονται στη διατήρηση και την ενδυνάμωση υπάρχουσας μυικής λειτουργίας, ανάπτυξη της επιδεξιότητας των άνω άκρων και  εκμάθηση τεχνικών προσαρμογής με σκοπό την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Επίσης, περιλαμβάνεται εκπαίδευση σχετικά με τις συνέπειες της Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού, τρόπων αποφυγής επιπλοκών και συμβουλών ώστε να βελτιωθεί η ανεξαρτησία του ασθενούς και το επίπεδο της ποιότητας ζωής του.

Πηγές:

http://www.spinalinjury101.org/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-cord-injury/diagnosis-treatment/drc-20377895