Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης – 5 Μαΐου 2018

Σκεφτείτε πόσα πολλά πράγματα κάνουμε μόνοι μας κάθε μέρα, όπως το να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να πλυθούμε, να ετοιμάσουμε ένα πρόχειρο γεύμα, να μετακινηθούμε από και προς την εργασία μας ή την αγορά, να συναντήσουμε φίλους, να διαβάσουμε ένα βιβλίο αλλά και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας ή το σπίτι μας. Κάθε ένα από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας ονομάζεται έργο.

Σκεφτείτε πόσο αλλάζει η ζωή μας όταν για κάποιο λόγο δεν κάνουμε ένα τέτοιο καθημερινό έργο για αρκετό καιρό, όπως να πλυθούμε για μία εβδομάδα. Συνήθως νιώθουμε άβολα και φροντίζουμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας, για να νιώσουμε καλύτερα, να νιώσουμε φυσιολογικοί.

“Ως ανεξάρτητη διαβίωση ορίζεται η αυτοσυντηρούμενη και αυτοδιοικούμενη διαβίωση”

Σκεφτείτε τώρα έναν άνθρωπο που καλείται να κάνει στην καθημερινή του ζωή ό,τι και οι άλλοι αλλά κάτι τον δυσκολεύει και τον εμποδίζει τόσο, ώστε να μην μπορεί να κάνει κανένα καθημερινό έργο από αυτά που καλείται ή που χρειάζεται να κάνει. Συχνά ένα πρόβλημα υγείας, η κινητική/ψυχική του κατάσταση, ένα απαιτητικό περιβάλλον οδηγούν τον άνθρωπο αυτόν στην παραίτηση από τη ζωή.

Τότε προκύπτει η ανάγκη για Εργοθεραπεία.

Γιατί Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που μελετάει το ανθρώπινο έργο και στοχεύει κάθε άνθρωπος να είναι λειτουργικός, να μπορεί δηλαδή να κάνει πράγματα σημαντικά για αυτόν, να παραμένει ενεργός στη ζωή. Οι Εργοθεραπευτές εκτιμούν κάθε φορά την κατάσταση, παρεμβαίνουν και προτείνουν πρακτικές λύσεις και συμβουλές για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν μία ασφαλή, ικανοποιητική και ολοκληρωμένη ζωή, ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η ανεξάρτητη διαβίωση συχνά συνοδεύεται από ένα σύστημα υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχει προστασία με τη μέγιστη ανεξαρτησία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται μπορεί να είναι απλές όπως μία διαμόρφωση στο χώρο διαμονής στο σπίτι και παροχή εργονομικών συμβουλών και εξοπλισμού για προσαρμογή στο περιβάλλον ή διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής για άτομα με πιο βαριές αναπηρίες

Μη ξεχνάμε: η ανεξαρτησία είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου με ή χωρίς αναπηρία.

Ελένη Θεοδωροπούλου, Εργοθεραπεύτρια Κ.Α.Α. Διάπλαση
Φωτεινή Τερζάκη, Εργοθεραπευτρια Κ.Α.Α. Διάπλαση
Δημήτρης Δήμου, Εργοθεραπευτής Κ.Α.Α. Διάπλαση