Fitness over 50!

Οι φυσικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία δεν είναι πάντα προφανείς. «Χάνουμε μυϊκή μάζα και δύναμη καθώς γερνάμε και οι μύες γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και λιγότερο ενυδατωμένοι», λέει ο Dr. Clare Safran-Norton, clinical supervisor of rehabilitation services στο Harvard-affiliated Brigham and Women’s Hospital. Η αρθρίτιδα αποδυναμώνει τις αρθρώσεις, οι αλλαγές της όρασης, οι νευρολογικές ασθένειες, ο πόνος στις αρθρώσεις ή τα προβλήματα στο αυτί μπορούν να αποβάλουν την ισορροπία μας.Πρέπει να υπολογίζουμε τις φυσικές αλλαγές στο σώμα μας διότι εύκολα μπορούμε να τραυματιστούμε.Παθήσεις πιο συνηθισμένες με την ηλικία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να μας θέσουν σε κίνδυνο με σοβαρές συνέπειες για την υγεία αν ξεκινήσουμε ξαφνικά έντονη άσκηση.

Κίνδυνοι:
-οι πτώσεις που προκύπτουν από την κακή ισορροπία και τα σπασμένα οστά από τις πτώσεις.

-καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από έντονη προπόνηση, ιδιαίτερα εάν έχουμε αδιάγνωστη υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα.

Πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης μετά από καθιστική ζωή, σωστό είναι να παίρνουμε το οκ από τον γιατρό μας, ειδικά εάν έχουμε καρδιακές παθήσεις, παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις ή προβλήματα πνευμόνων.
Σκεφτόμαστε τις τρέχουσες ικανότητές μας καθώς εξετάζουμε τις επιλογές μας. Εάν πρόκειται για μαθήματα γιόγκα, ποδηλασία κλπ θα χρειαστούμε επαρκή δύναμη και ευελιξία. Μπορούμε να κάνουμε όργανα στο γυμναστήριο ή και γυμναστική στο σπίτι.Πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε τα βασικά, όπως να σηκώνουμε τα χέρια μας πάνω από το κεφάλι και να ανυψώνουμε εύκολα τα πόδια μας.Επιλέγουμε να κάνουμε μία άσκηση η οποία μας αρέσει και θα την κάνουμε με ευχαρίστηση.

Ξεκινάμε με μια προπόνηση χαμηλής έντασης για 20 ή 30 λεπτά. Αυξάνουμε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια με την πάροδο του χρόνου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:Για να αποφύγουμε τραυματισμούς, προθερμαίνουμε τους μύες πριν την άσκηση, ειδικά αν είμαστε εκτός φόρμας.Συνιστάται πέντε λεπτά βιαστικού περπατήματος είτε διατάσεις για να κυλήσει το αίμα στους μύες ώστε να είναι εύκαμπτοι.

Δεν αισθανόμαστε άσχημα εάν δεν είμαστε το πιο ικανό άτομο στην αίθουσα, εάν πρέπει να τροποποιήσουμε μια συγκεκριμένη άσκηση ή εάν πρέπει να κάνουμε διαλείμματα. Δεδομένου ότι είμαστε μεγαλύτεροι τώρα, πρἐπει να είμαστε και σοφότεροι!
ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ! ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!

Πηγή:www.health.harvard.edu