Δράσε F.A.S.T.

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος, πάσχει κάπου από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στον κόσμο. Κάθε 3 με 4 λεπτά κάποιος πεθαίνει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.Το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας. Σύμφωνα με στατιστικά, οι γυναίκες ηλικίας 18-40 είναι πιο επιρρεπείς στα εγκεφαλικά επεισόδια από τους άντρες της ίδιας ηλικίας.

Ο όρος εγκεφαλικό επεισόδιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γεγονός της αιφνίδιας και δραματικής ανάπτυξης ενός νευρολογικού ελλείμματος, ως αποτέλεσμα παθολογικής προσβολής (απόφραξης ή αιμορραγίας) ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου με συνέπεια τη νέκρωση των εγκεφαλικών περιοχών που αιματώνονται από τα συγκεκριμένα αγγεία.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το ποιο μέρος του εγκεφάλου επηρεαστεί.Σύγχυση και έντονοι πονοκέφαλοι μπορεί να συμβούν ή ακόμα και απώλεια της συνείδησης σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Στο 75% των περιπτώσεων καταγράφονται τα τρία παρακάτω συμπτώματα.

Ένας τρόπος για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι να εφαρμόσουμε το ακρώνυμο F.A.S.T. !

F:Facial Drooping

Γέρνει το πρόσωπο -Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.Εάν μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος γέρνει είναι ένδειξη.

A:Arm Weakness

Αδυναμία Χεριών – Είναι ένα χέρι μουδιασμένο ή αδύναμο; Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια. Ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω.

 S:Speech Difficulty

Δυσκολία ομιλίας -Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση. Είναι δύσκολο ο ασθενής να μιλήσει ή να γίνει κατανοητός.

T:Time to call

Ώρα να καλέσετε το Ε.Κ.Α.Β. -Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μη καθυστερήστε, καλέστε το 166. Ακόμη και αν τα συμπτώματα περάσουν, καλέστε το ασθενοφόρο.

 

Τα συμπτώματα μπορεί σταδιακά να υποχωρήσουν με την αποκατάσταση και τη θεραπεία, αλλά μερικοί άνθρωποι μένουν με ένα βαθμό ανικανότητας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η οποία εξαρτάται από την έκταση της βλάβης του εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Πηγή:American Stroke Association