27 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

Για την ύπαρξη κοινωνικού ρόλου και την επιτυχή συμμετοχή του ατόμου στους τομείς της ζωής η εμπλοκή σε έργα είναι απαραίτητη. Μέσω των δραστηριοτήτων μαθαίνουμε τον κόσμο, ελέγχουμε και επεκτείνουμε τις γνώσεις μας, εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και αποκτούμε ανεξαρτησία και λειτουργικότητα. Είναι το μέσο με το οποίο ικανοποιούμε τα διάφορα επίπεδα των ανθρώπινων αναγκών μας.  

Η Εργοθεραπεία αποτελεί την επιστήμη υγείας που βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα έργα είναι σκόπιμες δραστηριότητες που έχουν επιλεγεί για τη θεραπευτική τους αξία.

Οι Εργοθεραπευτές τα χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τον πελάτη είτε να αποκτήσει, είτε να διατηρήσει, είτε να ξανακερδίσει ικανότητες που δεν είχε στο παρελθόν ή έχουν χαθεί ή έχουν μειωθεί εξαιτίας σωματικών ή ψυχολογικών διαταραχών, με σκοπό να περιοριστεί η ψυχολογική ή σωματική δυσλειτουργία του ατόμου και να επανέλθει η λειτουργικότητά του, σε όσο το δυνατόν, πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Τι σημαίνει για εσάς Εργοθεραπεία; Οι ασθενείς απαντούν……..

«Εργοθεραπεία για μένα είναι τρία άλφα: Αυτοεξυπηρέτηση, αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία. Είναι η χαρά να κατορθώνεις το ακατόρθωτο, αυτό που πριν για σένα ήταν αυτονόητο.» Βασιλική Δ.

«Η εργοθεραπεία για εμένα είναι η χαρά να συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ικανότητα να βοηθήσουν στο ιατρικό μου πρόβλημα. η καρδιά αυτής της επιστήμης είναι οι εργοθεραπευτές μαζί με τους οποίους προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις ικανότητες και δεξιότητες που το σώμα μου έχει χάσει. η αγάπη και το ενδιαφέρον για το επάγγελμα τους είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η υποστήριξή τους μου δίνει τη δύναμη και την ευκαιρία να επαναστατήσω και να διαχειριστώ την πολύτιμη καθημερινότητά μου. Το ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορώ να τους πω. » Χριστίνα Λ.

«Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι είναι εύκολο να σηκώσεις ενα ποτήρι νερό ή να χρησιμοποιήσεις ένα πιρούνι για να φας ή να μεταφερθείς από το αμαξίδιο στο κρεββάτι ή να κάνεις απλά καθημερινά πράγματα. Κάποιες φορές η ζωή σου φέρνει δύσκολες στιγμές και πρέπει να τα μάθεις όλα από την αρχή . Η εργοθεραπεία σε βοηθάει α τα καταφέρεις! Μπορείς να μάθεις ξανά οτιδήποτε σου έρχεται στο μυαλό και κάθε μέρα νιώθεις ευγνώμων που μπορείς να τα καταφέρεις. »Angelina

«Δεν συνειδητοποιείς ποτέ πόσους μικρούς μυς έχει το χέρι σου ώσπου ξεκινάς Εργοθεραπεία. Εργοθεραπεία μετά από εγκεφαλικό, ατύχημα ή απλώς αδυναμία στα χέρια. Μαθαίνεις βήμα-βήμα τις πιο απλές κινήσεις για να επιβιώσεις στην καθημερινότητα. Μαθαίνεις ξανά πώς να ντύνεσαι ή να ανοίγεις μια πόρτα. Χιλιάδες μικρές κινήσεις που δεν τις λογαριάζουμε. Είναι τόσο σημαντικό να είναι ανεξάρτητος ο άνθρωπος και χαίρομαι που έκανα Εργοθεραπεία. Με έσωσε.»Julia H.