29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς- Αγαπήστε την… καρδιά σας

Ιωάννης Α. Αναστασόπουλος MD, FESC
Διευθυντής Καρδιολόγος ΚΑΑ «ΔΙΑΠΛΑΣΗ»
Ειδικός Καρδιολόγος Πτυχιούχος Παν/μίου Πατρών
Εξειδικευθείς στις Νεότερες Τεχνικές Υπερήχων Καρδιάς

Είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος και ο πιο δυνατός μυς του. Για να λειτουργεί όμως σωστά πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε υγιή. Ο λόγος για την καρδιά, που αυτές τις ημέρες έρχεται στο προσκήνιο, με τον εορτασμό της 29ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς.

            Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου- τα οποία ευθύνονται για το ήμισυ των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.

            Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε αριθμούς :

            Είναι ενδεικτικό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και «κοστίζουν» 17,5 εκατομμύρια ζωές ετησίως, λαμβάνοντας διαστάσεις μάστιγας, κυρίως σε βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.  Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν μέχρι το 2025 τους 25 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας δε κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά εκ των οποίων αποβαίνουν μοιραία.

             6 συμβουλές για υγιή καρδιά :

            Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να κρατάμε την καρδιά μας υγιή; Η σωστή διατροφή είναι το «α» και το «ω» για μια γερή καρδιά, καθώς της δίνει ένα «καθαρό καύσιμο» για να λειτουργήσει. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει:

  • Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συμβάλλουν στην εμφάνιση αθηρωμάτωσης στα στεφανιαία αγγεία.
  • Να τρώμε φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα.
  • Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα. Μέσα σε 5 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος καρδιαγγειακού συμβάματος εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή.
  • Να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα ποτά με ζάχαρη και τους έτοιμους χυμούς. Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελεί ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
  • Να αποφεύγουμε το αλάτι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.
  • Η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στην τόνωση της καρδιάς, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και της πίεσης. Συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, 5 φορές την εβδομάδα.

            Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 20-25%, αν κάποιος ακολουθεί με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, ενώ η μείωση του βάρους κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε 30% περιορισμό του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

            Μαζί με τη σωστή διατροφή και την άσκηση καλό είναι να βάλουμε στη ζωή μας και τον τακτικό έλεγχο βασικών παραμέτρων που καθορίζουν την καρδιαγγειακή μας υγεία, όπως τα επίπεδα σακχάρου, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αλλά και ο δείκτης μάζας σώματος. Έτσι ο ιατρός μας θα είναι σε θέση να μας συμβουλεύσει εξατομικευμένα, ώστε να αναλάβουμε δράση, να προσέξουμε τη διατροφής μας και να κάνουμε θετικά βήματα για την υγεία της καρδιάς μας.