27.10.21 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εργοθεραπεία, μιλάει μόνη της η λέξη, σημαίνει θεραπεία διά του έργου. Και στηρίζεται στην ιδέα, που έχει τις ρίζες της στον Ασκληπιό, ότι το έργο είναι μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, που δίνει νόημα στη ζωή, πολιτισμικό και θεραπευτικό. Η εξιστόρηση της προσωπικής μου εμπειρίας, με δικά μου λόγια, είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος να σας μεταφέρω το πώς λειτούργησε σε μένα και πώς αντιλαμβάνομαι την εργοθεραπεία.

Προσβλήθηκα πρόσφατα από σοβαρό νευρολογικό νόσημα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να απωλέσω την ικανότητα βάδισης ή μάλλον οποιασδήποτε κίνησης των κάτω και μετ’ ου πολύ και των άνω άκρων. Συνειδητοποιούσα σιγά σιγά από μέρα σε μέρα ότι έχανα την αυτονομία μου, ότι ήμουν πλέον αδιαπραγμάτευτα εξηρτημένη από τους γύρω μου, με απόλυτη αδυναμία να φροντίσω τον εαυτό μου, να προσπαθώ να ισορροπήσω την όποια αδέξια κίνηση των ποδιών μου, να σηκωθώ από το κρεββάτι μου, να φορέσω τα παπούτσια μου, να ντυθώ, να γράψω, ακόμα και να κρατήσω το κουτάλι μου για να φάω. Λάτρευα πάντα την έννοια και την ετυμολογία της λέξης “ελευθερία” δηλ. ελεύθω ό,που εράν, που σημαίνει θα πάω όπου αγαπάω και που ξαφνικά αυτή η αγαπημένη μου λέξη δεν μπορούσε να έχει εφαρμογή σε μένα, παρά μόνο σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

Είχα την εξαιρετική τύχη, εν μέσω της ατυχίας μου, να εισαχθώ στη “ΔΙΑΠΛΑΣΗ” κέντρο αποκατάστασης όπου προσέφυγα προκειμένου να αποκατασταθούν κατά το δυνατόν οι απώλειες που είχα από το νόσημα. Ήμουν πλέον ξένη με το σώμα μου όταν με ανέλαβαν τα υπέροχα παιδιά της εργοθεραπείας. Τα παιδιά αυτά με βοήθησαν να νοιώσω το θρίαμβο της ισορροπίας! Μεγάλη υπόθεση να νοιώσεις ότι ξαναπατάς στα πόδια σου και μαθαίνεις πάλι από την αρχή να ισορροπείς!

Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του ανθρώπου είναι η στιγμή που τα καταφέρνει να σταθεί όρθιος, να ισορροπήσει, κι αυτό να το επιτύχει ξανά αν χρειασθεί. Μεγάλη νίκη να ανακαλύπτεις από την αρχή το σώμα σου, που σου είχε γίνει ξένο και ανυπάκουο στις εντολές του εγκεφάλου σου, να ανακαλύπτεις ότι το ορίζεις και πάλι.

Αφού με την παράλληλη φυσιοθεραπεία αρχίζουν να αποκαθιστώνται οι κινητικές βλάβες, έρχεται η εργοθεραπεία, για να αναπτύξει δεξιότητες, να σε βοηθήσει να επανακτήσεις ικανότητες, αναγκαίες για την αυτοεξυπηρέτησή σου, που νόμιζες οριστικά χαμένες. Έχω κρατήσει δείγματα της γραφής μου πριν και μετά την εργοθεραπεία. Αποτελούν την κραυγαλέα απόδειξη της βελτίωσης μιας για μένα πολύ σημαντικής δεξιότητας. Και όχι μόνο…

Το πιο σημαντικό όμως από την επανάκτηση μικρών ή μεγάλων δεξιοτήτων, όπως να τρώω μόνη μου χρησιμοποιώντας το κουτάλι μου, ή να χτενίζω μόνη μου τα μαλλιά μου, ή να φυλλομετρώ ένα βιβλίο, ήταν η ανάκτηση σιγά – σιγά μιας παραλίγο χαμένης αυτοπεποίθησης και η εδραίωση μιας βαθύτατης και αδιασάλευτης πίστης, ότι θα τα καταφέρω!

Να σηκωθώ οριστικά από το ηρωικό μου αμαξίδιο, να περπατάω χωρίς να πέφτω, να γράφω αναγνωρίζοντας εγώ η ίδια το γραφικό μου χαρακτήρα, να μακιγιάρω τα μάτια μου και κυρίως να κάνω όνειρα για το μέλλον! Δύσκολο το έργο του εργοθεραπευτή.

Πέραν των επιστημονικών του γνώσεων προκειμένου να βοηθήσει τον πάσχοντα να σταθεί όρθιος, – κυριολεκτικά και μεταφορικά-, περιβάλλοντάς τον με αγάπη, εμπνέοντας του πίστη στον εαυτό του και δύναμη ότι θα τα καταφέρει.

Ευχαριστώ την υπέροχη ομάδα! Σας είμαι ευγνώμων. Γ.Κ-Π

///
Ευχαριστήρια επιστολή, ασθενούς του κέντρου μας.  
Την ευχαριστούμε και εμείς με τη σειρά μας και της ευχόμαστε υγεία & δύναμη.
///

#Παγκόσμια_Ημέρα_Εργοθεραπείας #27Οκτωβρίου #κίνητρο #αυτονομία #επανένταξη #diaplasis #worldoccupationaltherapyday #kalamatarehab #kalamatarehabilitationcenter