11 Απριλίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον

Η 11η Απριλίου, καθιερώθηκε  το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Η 11η Απριλίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον διότι είναι η ημερομηνία γέννησης, το έτος 1775, του Τζέιμς Πάρκινσον. Πρόκειται για τον Άγγλο γιατρό που ανακάλυψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική κατάσταση που είναι ανίατη και οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο του Alzheimer.

 Προκαλεί κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία, αλλά και μη κινητικά προβλήματα, όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα.

Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/102