10 Οκτωβρίου : “Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας”

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, εορτάστηκε πρώτη φορά το 1992 και  ως στόχο έχει  την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ψυχικές διαταραχές. Την ημέρα αυτή διοργανώνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώσεις με θέμα την ψυχική υγεία, κατά τη διάρκεια των οποίων σχετικοί φορείς και οργανισμοί καλούν τους συμμετέχοντες να προβληματιστούν για τα ψυχικά νοσήματα, να ενημερωθούν για τους τρόπους αντιμετώπισής τους και να εστιάσουν σε ένα φαινόμενο ψυχικής υγείας που αφορά το ευρύ κοινό. Έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας επικεντρώνεται στην Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Προτού αναφερθούμε,  στο αυξανόμενο ζήτημα της αυτοκτονίας και τους τρόπους που μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, που έχει αυτοκτονικές σκέψεις, ή προχωρά σε αυτοκτονικές πράξεις, κρίνεται σκόπιμο να θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, την έννοια της  ψυχικής υγείας, αυτή καθαυτή.

Η Ψυχική Υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ορίζεται ως “η κατάσταση ευεξίας όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον και όχι απλά η απουσία ενός προβλήματος ή μιας «διαταραχής». Παρά το σαφή ορισμό του ΠΟΥ,έχει παρατηρηθεί ότι είναι ουσιαστικά δύσκολο να υπάρξει μία ενιαία και καθολική προσέγγιση της έννοιας της ψυχικής υγείας, καθώς αποτελεί ένα τόσο πολυδιάστατο ζήτημα όσο η προσωπικότητα του καθένα από εμάς. Ουσιαστικά, ο κάθε άνθρωπος ορίζει την ψυχική του υγεία σύμφωνα με την ατομική του θεώρηση ή ερμηνεία της συμπεριφοράς  και εξαρτάται άμεσα από τις αξίες και τα πιστεύω του.

Αφού προχωρήσαμε σε μια διασαφήνιση της έννοιας της ψυχικής υγείας, ας επικεντρωθούμε  στο μήνυμα της σημερινής ημέρας Ψυχικής Υγείας που δεν είναι άλλο από την πρόληψη της αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο χάνει τη ζωή του διαπράττοντας αυτοκτονία.