Σε Μεσσήνια ασθενή πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφύτευση στην Ελλάδα της συσκευής Coronary Sinus Reducer για την αντιμετώπιση ανθεκτικής στηθάγχης – Συμμετοχή του Μεσσήνιου καρδιολόγου Ιωάννη Αναστασόπουλου

Μεγάλη τιμή για το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΔΙΑΠΛΑΣΗ,  η συμμετοχή του  Διευθυντή Καρδιολόγου Δρ Αναστασόπουλου Ιωάννη στην πρώτη εμφύτευση στην Ελλάδα της συσκευής Coronary Sinus Reducer για την αντιμετώπιση ανθεκτικής στηθάγχης σε ασθενή 41 ετών. 
Ο Δρ. Αναστασόπουλος ο οποίος είναι και επιστημονικός συνεργάτης στη γενική χειρουργική κλινική CITY HOSPITAL επιλέγοντας τους σωστούς συνεργάτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη της ασθενούς καθολη τη διάρκεια των διαδικασιών. Η συμβολή του Δρ Αναστασόπουλου  σε πρωτοποριακές για τα Ελληνικά δεδομένα θεραπευτικές παρεμβάσεις κάνει όλους τους συνεργάτες του περήφανους! 

“Πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της ανθεκτικής στηθάγχης.
Σε Μεσσήνια ασθενή πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφύτευση στην Ελλάδα της συσκευής Coronary Sinus Reducer για την αντιμετώπιση ανθεκτικής στηθάγχης.
Η ανωτέρω ασθενής 41 ετών με γνωστό ιστορικό ΣΝ (ΠΕΜ το 2016 με αγγειοπλαστική σε υφολική στένωση της LCx) προσήλθε στο ιατρείο λόγω αναφερόμενης τυπικής στηθάγχης κλάσης ΙΙΙ.
Μετά από σειρά διαγνωστικών εξετάσεων ( Stress Echo στο ιατρείο με τυπική συμπτωματολογία αλλά χωρίς διαταραχές κινητικότητας των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας, stress echo στο νοσοκομείο παραπομπής εξίσου αρνητικό, στεφανιογραφικός έλεγχος με βατό το stent και τα λοιπά αγγεία χωρίς στενώσεις), η ασθενής ετέθη σταδιακά σε πλήρη αντιστηθαγχική αγωγή (μετοπρολόλη, ρανολαζίνη, ιβαμπραδίνη) χωρίς ανταπόκριση.
Κατόπιν η ασθενής παραπέμφθηκε για Stress MRI, δεδομένης της ευαισθησίας και της ειδικότητας της μεθόδου, στον εξαιρετικό συνάδελφο Νίκο Αλεξόπουλο το οποίο ανέδειξε διάχυτη υπενδοκάρδια ισχαιμία των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας.
Ετέθη, λοιπόν, οριστικά η διάγνωση της ανθεκτικής, σε μέγιστη φαρμακευτική αγωγή, μικροαγγειακής στηθάγχης με απεικονιστική επιβεβαίωση της ισχαιμίας.
Με βάση την παραπάνω διάγνωση και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες, αποτέλεσε πρωτοβουλία και θεραπευτική επιλογή του ιατρείου μας η αναζήτηση της επεμβατικής αντιμετώπισης με την εμφύτευση της συσκευής Reducer.
Πολύτιμη στο στάδιο αυτό ήταν η βοήθεια του εξαιρετικού συναδέλφου και φίλου από τα χρόνια της ειδικότητας, επεμβατικού καρδιολόγου Γιώργου Τζάνη. Ο Γιώργος, έχοντας ήδη εκπαιδευτεί και εξειδικευθεί στην εμφύτευση της συγκεκριμένης συσκευής, κυριολεκτικά οργάνωσε και «έτρεξε» όλη τη διαδικασία για την έγκριση χρήσης της συσκευής και στη χώρα μας, για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα να πραγματοποιηθεί η πρώτη εμφύτευση στην Ελλάδα συσκευής Reducer από τα χέρια του.
Θερμές ευχαριστίες βέβαια και στον Dr Pierfrancesco Agostoni,το κέντρο του οποίου πρωτοστατεί παγκοσμίως στην εμφύτευση της συγκεκριμένης συσκευής, ο οποίος αυθημερόν ήρθε από το Βέλγιο για να συνδράμει με τις γνώσεις και την τεράστια εμπειρία του.
Ευχή όλων μας η αγαπημένη μου ασθενής που όλο αυτό το διάστημα με περιέβαλλε με απόλυτη εμπιστοσύνη, σύντομα να απαλλαγεί από το «σφίξιμο» στο στήθος που ακολουθούσε κάθε της βήμα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της. “

Κείμενο: Ιωάννης Αναστασόπουλος – Ειδικός Καρδιολόγος