Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης (World CP Day)

Νικόλαος Πρωτόπαππας

Ειδικός Νευρολόγος

Διευθυντής Νευρολόγος Κέντρου Αποκατάστασης “Διάπλαση”

6 Οκτωβρίου, λίγο πριν τα μέσα του φθινοπώρου, είναι για αρκετούς συνανθρώπους μας μια ξεχωριστή μέρα, διότι σήμερα έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης (World Cerebral Palsy Day). Το γεγονός αυτό καθιερώθηκε από μια διεθνή κοινότητα με παρουσία σε πάνω από 60 χώρες με σκοπό να εκφραστεί η περηφάνια των ατόμων αυτών για τα κατορθώματά τους και επίσης να αυξηθεί η υποστήριξη της κοινωνίας και των θεσμών προς τα προβλήματα τους.

Από Εγκεφαλική Παράλυση πάσχουν 3,6 στα 1000 βρέφη. Ο αριθμός των πασχόντων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του αριθμού πρόωρων γεννήσεων καθώς και των βρεφών με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση. Τα τελευταία χρόνια, το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί για τους ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, χάρη στα οφέλη που η Αποκατάσταση μπορεί πλέον να προσφέρει σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Εγκεφαλική Παράλυση είναι ένα σύνολο αναπτυξιακών δυσλειτουργιών της κίνησης και της στάσης, η οποία και προκαλείται από κάκωση του εγκεφάλου – όπως εγκεφαλικό, τραύμα, έλλειψη οξυγόνωσης του εγκεφάλου, μόλυνση – που συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση, ή στη περίοδο των δύο πρώτων ετών ζωής. Η βλάβη του εγκεφάλου δεν είναι εξελισσόμενη που σημαίνει πως δεν επιδεινώνεται μετά από την αρχική της εμφάνιση, παρόλο που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη έκπτωση στη καθημερινή διαβίωση σε σχέση με την αρχική επιρροή της βλάβης.

Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την εγκεφαλική παράλυση κυμαίνονται από ήπιες έως και πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόβλημα με την κίνηση, το λόγο, τη στάση του σώματος, την ισορροπία, την όραση, την ακοή, την αφή, τη σκέψη ή την επικοινωνία. Επιπροσθέτως μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και επιληπτικές κρίσεις. Συνήθως όμως το γνωσιακό επίπεδο δεν επηρεάζεται.

Οι ασθενείς που πάσχουν από Εγκεφαλική Παράλυση μπορούν να επωφεληθούν από ειδικές τεχνικές Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Υδροθεραπείας μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα Αποκατάστασης. Τα προγράμματα Αποκατάστασης εστιάζουν κυρίως στην απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων και στη βελτιστοποίηση της κινητικής απόδοσης, ώστε το παιδί να λειτουργήσει ανεξάρτητο σε ποικίλα περιβάλλοντα και εκφάνσεις της ζωής (π.χ. αυτοφροντίδα, παιχνίδι, σχολείο, κοινωνία) με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

https://worldcpday.org/

https://www.facebook.com/worldCPday/

https://www.youtube.com/user/WorldCPDay