Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας εξαιρετικά συχνός τύπος αρρυθμίας που χαρακτηρίζεται από τον γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Αποτελεί βασική αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών και οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπέρταση, τον υπερθυρεοειδισμό, τον διαβήτη, τη χρόνια πνευμονοπάθεια και την παχυσαρκία.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η ποιότητα του ύπνου είναι μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ώστε να αξιολογείται ο κίνδυνος εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής.
Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε στοιχεία για περισσότερους από 14 εκατομμύρια ασθενείς, δείχνει ότι οι διακοπές στον ύπνο και η αϋπνία αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην πάθηση. Συγκεκριμένα, όσοι ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα φάνηκε να έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, ενώ όσοι ταλαιπωρούνται από αϋπνίες διατρέχουν 29% αυξημένο κίνδυνο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαταραχές του ύπνου ασκούν επιπρόσθετη επιβάρυνση στην καρδιά λόγω των μεταβολών που συνεπάγονται στην ορμονική λειτουργία. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στην ορμονική ισορροπία στον οργανισμό, επηρεάζοντας τη χοληστερίνη, την παραγωγή ινσουλίνης, την πίεση και τα επίπεδα φλεγμονής. Ο κακός ύπνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό και συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.
Πηγή: www.onmed.gr