Ισχιαλγία: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Η λέξη ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο στην πλάτη που προκαλείται από κάποιο πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο. Αυτό είναι ένα μεγάλο νεύρο που εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης μέχρι το πίσω μέρος του κάθε σκέλους (ποδιού).

Όταν κάτι βλάπτει ή ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης που απλώνεται στο ισχίο, τους γλουτούς, και το πόδι. Έως και το 90% των ατόμων αναρρώνουν από την ισχιαλγία χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα
Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της ισχιαλγίας είναι ο πόνος χαμηλά στην πλάτη, ο οποίος εκτείνεται στο ισχίο, τους γλουτούς και το κάτω μέρος του ποδιού. Ο πόνος συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα πόδι και μπορεί να επιδεινωθεί όταν κάθεστε, βήχετε, ή φτερνίζεστε. Μπορεί επίσης να νιώσετε ένα μούδιασμα στο πόδι σας, αδυναμία, ή μια αίσθηση “γαργαλητού”. Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή εβδομάδες.
Δεν οφείλονται όλοι οι πόνοι στην μέση σε ισχιαλγία. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη είναι το αποτέλεσμα της υπερέκτασης ή του τεντώματος των μυών του κάτω μέρους της πλάτης. Αυτό που ξεχωρίζει αυτό τον πόνο από εκείνον της ισχιαλγίας είναι ο τρόπος που ο πόνος εκτείνεται στο πόδι και το πέλμα. Μπορεί να τον αισθανθείτε σαν μια ισχυρή κράμπα στα πόδια που διαρκεί για μέρες.
Η ισχιαλγία είναι συνήθης σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ισχιαλγία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης εξαιτίας της επιπλέον πίεσης που δέχεται το ισχιακό νεύρο.

Αιτίες

Κήλη δίσκου
Η πιο κοινή αιτία της ισχιαλγίας είναι η κήλη δίσκου. Οι δίσκοι δρουν σαν “μαξιλάρια” μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής σας στήλης. Αυτοί οι δίσκοι γίνονται πιο αδύναμοι όσο μεγαλώνετε και είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Μερικές φορές ένας δίσκος ασκεί πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου. Περίπου 1 στους 50 ανθρώπους θα πάθουν κήλη δίσκου σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Έως και το ένα τέταρτο από αυτούς θα έχουν συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 6 εβδομάδες.

Σπονδυλική στένωση
Η φυσική φθορά των σπονδύλων μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αυτή η στένωση, που ονομάζεται σπονδυλική στένωση, μπορεί να ασκήσει πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου. Η σπονδυλική στένωση είναι πιο συχνή σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Όγκοι του νωτιαίου μυελού
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ισχιαλγία μπορεί να προκύψει από όγκους που δημιουργούνται μέσα ή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή στο ισχιακό νεύρο. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα που διακλαδώνονται από το νωτιαίο μυελό.

Σύνδρομο απιοειδούς
Ο απιοειδής (piriformis) είναι ένας μυς που βρίσκεται βαθιά μέσα τους γλουτούς. Συνδέει το κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης με το ανώτερο μηριαίο οστό και εκτείνεται ακριβώς πάνω από το ισχιακό νεύρο. Αν αυτός μυς έχει σπασμό, μπορεί να ασκήσει πίεση στο ισχιακό νεύρο, προκαλώντας τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι πιο συχνό στις γυναίκες.

Τραυματισμός ή μόλυνση
Άλλες αιτίες της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν μυϊκή φλεγμονή, μόλυνση, ή τραυματισμό, όπως είναι ένα κάταγμα. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε κατάσταση ερεθίζει ή συμπιέζει το ισχιακό νεύρο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ισχιαλγίας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Κρύο και θερμότητα
Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι για να απαλύνετε τον πόνο της ισχιαλγίας. Ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή μια παγοκύστη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Εφαρμόστε θερμότητα ή κρύο στην περιοχή που πονάτε στην πλάτη για περίπου 20 λεπτά κάθε δύο ώρες. Πειραματιστείτε για να δείτε ποια μέθοδος από τις δύο σας παρέχει περισσότερη ανακούφιση, ή δοκιμάστε να τις εναλλάσσετε.

Φαρμακευτική αγωγή
Τα αναλγητικά που μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακεία μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από την ισχιαλγία. Η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι καλές επιλογές. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να σας δώσει μια ένεση στεροειδών για την περαιτέρω μείωση της φλεγμονής.

Ασκήσεις εκτάσεων
Προσπαθήστε να παραμείνετε ενεργοί και να κινήστε τακτικά. Η κίνηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας δείξει πώς να τεντώσετε απαλά τουσ μυς στην πλάτη χωρίς να επιδεινώσετε την κατάστασή σας. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, μπορεί ορισμένες ασκήσεις να μην ενδείκνυνται. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να κάνετε σύντομους περιπάτους.

Ενέσεις
Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την έγχυση στεροειδών μέσα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης για τη μείωση της φλεγμονής.

Χειρουργική επέμβαση
Αν η ισχιαλγία σας οφείλεται σε κήλη δίσκου, και αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί έντονο πόνο μετά από πάροδο 4 έως 6 εβδομάδων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει ένα τμήμα της κήλης δίσκου για να ανακουφίσει την πίεση στο ισχιακό νεύρο. Περίπου το 90% των ασθενών ανακουφίζονται άμεσα από αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να ανακουφίσουν την ισχιαλγία που προκαλείται από σπονδυλική στένωση.

πηγή: www.onmed.gr