Αρχαία μνημεία
Μεσσηνία, ο Ευριπίδης την εξυμνεί ως «καλλίκαρπο», με πολλά κρυστάλλινα νερά, άριστες βοσκές, δροσερό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Η Μεσσηνία μνημονεύεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα.
Η Μεσσηνία, εξακολουθεί να είναι μια εύφορη γη με θαυμάσιο κλίμα στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, που εκτείνεται σε 2.990 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Απέραντες μαγευτικές παραλίες με αμμουδιά, με βότσαλα, ή και με βράχια, γραφικοί κόλποι, μοναδικά νησάκια και όμορφα θαλασσοχώρια. Και πιο μέσα, εύφοροι κάμποι και ήσυχα χωριά πάνω σε καταπράσινα βουνά. Ένας τόπος με πλούσια ιστορία που την μαρτυρούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα, οι πύργοι, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία (εκκλησιές και μοναστήρια). Ήρεμη φύση, «γλυκό» κλίμα, μοναδικά μνημεία.
Ιστορία:
Πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Λέλεγες, η βασίλισσα των οποίων ήταν η Μεσσήνη. Μετά την κάθοδο των Δωριέων στην Πελοπόννησο, η Μεσσηνία υπέστη επίθεσή τους το 743 π.Χ., οπότε άρχισαν οι μεσσηνιακοί πόλεμοι. Μετά την ήττα τους από τους Σπαρτιάτες, πολλοί Μεσσήνιοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε μία πόλη στη Σικελία που την ονόμασαν Μεσσήνη. Οι Μεσσήνιοι παρέμειναν υπό την κυριαρχία των Σπαρτιατών μέχρι το 371 π.Χ., ενώ το 146 π.Χ. η Μεσσήνη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και από το 395 μ.Χ. άρχισαν οι επιδρομές Γότθων, Αβάρων και Σλάβων. Το 1205 η Μεσσηνία την κατέλαβαν οι Φράγκοι, ενώ πήρε μέρος από τους πρώτους στην Επανάσταση και απελευθερώθηκε το 1828. Πανάρχαια η καλλιέργεια της ελιάς στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα και εξαιρετικό προϊόν το φημισμένο λάδι τους. Άλλα προϊόντα είναι τα σύκα, η σταφίδα, το κρασί, το ούζο, το ρακί, η μαστίχα, το παστέλι. Τα καλαματιανά μαντήλια.
Αρχαιολογικο Χώροι – Μνημεία:
Σπουδαίοι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι είναι η Αρχαία Μεσσήνη (Ιθώμη), τα ανάκτορα του Νέστορα (Χώρα), η νεολιθική ακρόπολη της Μάλθης (Δώριο), οι ακροπόλεις των Νιχωρίων και της Αρχαίας Αίπειας (Πεταλίδι), το ανάκτορο της πρωτοελλαδικής εποχής και η ομηρική ακρόπολη των Φηρών (Καλαμάτα), οι θολωτοί (μυκηναϊκοί) τάφοι της Περιστεριάς (Κυπαρισσία), του Νέστορα και των Βολιμιδίων (Χώρα), του Θρασυμήδη (Βοϊδοκοιλιά), στον Οσμάναγα (Κορυφάσιο), οι αρχαιολογικοί χώροι Καπλανίου (Ακριτοχώρι), στο Μετσίκι (Άνω Ψάρι) και στην Άνθεια. Σημαντικά είναι τα κάστρα της Κορώνης, Μεθώνης, Πύλου (Νιόκαστρο και Παλαιοναβαρίνο), της Καλαμάτας, της Ζαρνάτας (Σταυροπήγιο), της Κυπαρισσίας, της Ανδρούσας. Αξιόλογα βυζαντινά μνημεία και μοναστήρια είναι το Ανδρομονάστηρο (Πετράλωνα), τα μοναστήρια του Βουλκάνου (Μαυρομμάτι), της Δήμιοβας και της Βελανιδιάς (Καλαμάτα), της Σαμαρίνας (Ανδρούσα), της Ανδρομπεβίτσας (Σταυροπήγιο), των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Καλαμάτα), τη μονή Μαρδακίου (Ταΰγετος).