Συμμετοχή της Επ. Διευθύντριας του Κ.Α.Α. “Διάπλαση” στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Α.Ε.Ν.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια, πραγματοποιήθηκε από 01 – 04 Νοεμβρίου 2018, στο ξενοδοχείο “Grand Hotel Palace”, στη Θεσσαλονίκη.
Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά σημαντικό αριθμό συμμετοχών (περισσότερες των 500) από ιατρούς και θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων και ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, Πέμπτη, 01/11/2018, η φυσίατρος κ. Αλεξάνδρα Καραβασίλη, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης & Αποθεραπείας “Διάπλαση” συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Αποκατάσταση μετά τα Α.Ε.Ε.”.
Στην ομιλία της με θέμα “Ρομποτική Αποκατάσταση”, ανέλυσε τους μηχανισμούς αποκατάστασης βάσει φυσιολογίας και πιο συγκεκριμένα τον μηχανισμό της νευροπλαστικότητας, στον οποίο βασίζεται η ρομποτική αποκατάσταση.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις σύγχρονες πλατφόρμες ρομποτικής αποκατάστασης τις οποίες διαθέτει το Κ.Α.Α. “Διάπλαση”, εξοπλίζοντας ένα από πλέον σύγχρονα τμήματα Ρομποτικής Αποκατάστασης στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάστηκαν δημοσιευμένες μελέτες  από τη διεθνή βιβλιογραφία η οποία αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της ενσωμάτωσης της Ρομποτικής Αποκατάστασης σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Η ομιλία έκλεισε με αναφορά στη συμμετοχή του Κ.Α.Α. “Διάπλαση” στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης μιας “έξυπνης” υποστηρικτικής συσκευής βάδισης (MOBOT) καθώς και το μέλλον της τεχνολογίας στην περαιτέρω εξέλιξη της Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.
Όπως επεσήμανε η κ. Καραβασίλη: “Η επιστήμη ανακαλύπτει αυτά που υπάρχουν. Η τεχνολογία μετατρέπει αυτή τη γνώση σε πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ… Καλό είναι να αξιοποιούμε τα ρομπότ γι αυτά που έχουν να μας δώσουν κ όχι γι αυτά που θέλουμε να πάρουμε εμείς από αυτά. Ο ρομποτικός εξοπλισμός δε μπορεί να αντικαταστήσει την επαφή Ιατρού – Ασθενή.[…] Αποτελεί λοιπόν ένα σημαντικό εφόδιο στη φαρέτρα της αποκατάστασης με σημαντικά οφέλη και κυριότερο την εντατικοποίηση της θεραπείας αποκατάστασης».