28 Ιουλίου- Παγκόσμια Ημέρα Αφιερωμένη στην Ηπατίτιδα

Με σύνθημα “ Find the missing Millions”  γιορτάζουμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Ηπατίτιδα, εκφράζοντας την παγκόσμια ανάγκη να βρεθούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων ανά την υφήλιο που νοσούν από χρόνιες ηπατίτιδες χωρίς να το γνωρίζουν. Περισσότεροι από 290 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας παγκοσμίως πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν το γνωρίζουν καθώς τα συμπτώματα της νόσου είναι είτε ήπια είτε συνήθως  απουσιάζουν εντελώς. Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τις επιπλοκές της ηπατίτιδας, κίρρωση και  καρκίνο του ήπατος, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Κι αν πιστεύουμε ότι αυτό δεν αφορά την χώρα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, οι φορείς της ηπατίτιδας Β υπολογίζονται τουλάχιστον 250.000 και περισσότεροι από 135.000 οι πάσχοντες από ηπατίτιδα C εκ των οποίων μόνο οι 30.000 έχουν διαγνωστεί. Από αυτούς μόνο 30-40 % έχουν λάβει θεραπεία (σχεδόν 13.000) για μια πάθηση, για την οποία  τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία.

Για την ηπατίτιδα Β υπάρχει εμβόλιο που έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β. Παρόλο που στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του επιπολασμού της χρόνιας ηπατίτιδας Β στη χώρα μας καταγράφονται υψηλά ποσοστά Ηπατίτιδας Β σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Για την Ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο, είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί σε σχέση με την ηπατίτιδα Β αλλά η  ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι, τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας έχει συμβάλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Η Παγκόσμια Ημέρα  κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων, είναι ένα ετήσιο παγκόσμιο γεγονός, που έχει σαν στόχο την  ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των αρχών ώστε να υπάρξει πραγματική αλλαγή στρατηγικής σε τρείς άξονες: πρόληψη, πρόσβαση των ασθενών  σε εξετάσεις  και θεραπεία.

  1. Όσον αφορά την πρόληψη για την ηπατίτιδα Β υπάρχει το εμβόλιο που γίνεται σε κάθε παιδί από την γέννηση του και συστήνεται σε όλους τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο, γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική την ενημέρωση του κοινού για τον τρόπο μετάδοσης (κοινός και για τους δύο ιούς) και λήψη των ανάλογων μέτρων προφύλαξης. Η μετάδοση των ηπατιτίδων γίνεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες), από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί.
  2. Η άμεση/εύκολη πρόσβαση των ασθενών για εξετάσεις τόσο για την ηπατίτιδα Β (HBsAg) όσο και για την ηπατίτιδα C (Anti HCV) αποτελεί επιτακτική ανάγκη ώστε να βρεθούν οι ασυμτωματικοί φορείς αλλά κυρίως οι νοσούντες ιδίως για την ηπατίτιδα C. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου (χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, έγκλειστοι φυλακών, μετανάστες, αθίγγανοι, ομοφυλόφιλοι, άτομα με πολλαπλούς συντρόφους) θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Επίσης έλεγχος θα πρέπει να γίνει σε κάθε άτομο με αυξημένες τρανσαμινάσες μη γνωστής αιτιολογίας και σε άτομα που είχαν λάβει μεταγγίσεις αίματος πριν το 1992.
  3. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 με το σκεπτικό ότι η πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν σε αυτή δεν έχουν ελεγχθεί για ηπατίτιδα C και μεταξύ αυτών ένα μεγάλο ποσοστό, σίγουρα νοσεί χωρίς να το γνωρίζει. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει γίνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα που είναι η εφαρμογή ειδοποίησης με την καταχώρηση επίσκεψης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για anti-HCV έλεγχο, από το Φεβρουάριο του 2019.
  4. Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης υπάρχει δυνατότητα χωρίς ραντεβού εξέτασης και θεραπείας σε όλους τους ασθενείς πάσχοντες από ηπατίτιδα C. Με τις νέες θεραπείες που προσεγγίζουν ποσοστά ίασης 98 – 100% και πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με το παρελθόν πιστεύεται ότι δεν αποτελεί ουτοπία η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030.

Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: eody.gov.gr

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. Τηλ.: 211 0122102, www.helpa-prometheus.gr

Ενημερωθείτε για τα Ηπατολογικά Ιατρεία στο www.moh.gov.gr στην ενότητα Υγεία/Δράσεις για την Υγεία/Λίστα νοσοκομείων στα ηπατολογικά ιατρεία των οποίων υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ατόμων για εξέταση και θεραπεία έναντι της ηπατίτιδας C – χωρίς ραντεβού.

 

Νικόλαος Τζοβάρας MD

Ειδικός Παθολόγος – Εντατικολόγος

Διευθυντής Παθολόγος ΚΑΑ «Διάπλαση»