Ο ρομποτικός εξωσκελετός Ekso GT™ παρουσιάστηκε στο ΚΑΑ “Διάπλαση”

Με χαρά παρουσιάστηκε και δοκιμάστηκε από τους ασθενείς μας το ρομποτικό βοήθημα βάδισης, ο ρομποτικός εξωσκελετός Ekso GT™  .

Τι είναι

Ο ρομποτικός εξωσκελετός Ekso GT™  έχει ως σκοπό να βοηθήσει άτομα με αδυναμία βάδισης λόγω τραυματισμού ή πάθησης (όπως κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικό, κ.α.) να περπατήσουν ξανά.

Έχει αλλάξει την πορεία της νεύρο-αποκατάστασης της βάδισης παρέχοντας ένα μέσο εξάσκησης και επανεκπαίδευσης ενισχύοντας όχι μόνο τη δύναμη και τις ικανότητες του ασθενή, αλλά και τη δυνατότητα του θεραπευτή να εργαστεί με τους ασθενείς του αποτελεσματικά.

Το Ekso™ είναι ένα φορέσιμο βιονικό “κουστούμι” το οποίο ονομάζεται ρομποτικός εξωσκελετός και επιτρέπει σε άτομα με αδυναμία στα κάτω άκρα να ορθοστατίσουν και να περπατήσουν στο έδαφος με ένα φυσικό πρότυπο βάδισης. Η βάδιση επιτυγχάνεται μέσω αλλαγών του κέντρου βάρους του χρήστη οι οποίες ενεργοποιούν ειδικούς αισθητήρες της συσκευής και οι οποίοι αρχικοποιούν κάθε βήμα. Οι κινητήρες της συσκευής λειτουργούν με μπαταρία και κινούν τα πόδια προς αντικατάσταση της νευρομυικής λειτουργίας.

  • Παρέχει ένα μέσο σε άτομα με αδυναμία βάδισης (από πλήρη παράλυση έως μικρότρες διαταραχές) ακόμη και με ελάχιστη δύναμη στα χέρια να σταθούν όρθια και να περπατήσουν στα πλαίσια ενός θεραπευτικού προγράμματος.
  • Βοηθά τους ασθενείς να επανεκπαιδευτούν στη βάδισης χρησιμοποιώντας σωστά πρότυπα βημάτων και εναλλαγών του κέντρου βάρους
  • Διευκολύνει εντατικά προγράμματα βάδισης τα οποία μάλιστα λαμβάνουν χώρα στο έδαφος.

Πώς χρησιμοποιείται

Tο ρομποτικό εξωσκελετικό σύστημα Ekso GT είναι ιατρική συσκευή Κλάσης I κατά τον FDA σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, και Κλάσης IIa σε Ευρώπη το οποίο προσφέρει αποκατάσταση βασισμένη σε λειτουργική εξάσκηση βάδισης και συμβαίνει επί του εδάφους σε όρθια στάση με τη φόρτιση του βάρους υπό την εποπτεία θεραπευτή. Έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες Κέντρων Αποκατάστασης όπου οι θεραπευτές πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καθημερινά ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Το “κουστούμι” τοποθετείται με ειδικούς ιμάντες στο σώμα του ασθενούς πάνω από τα ρούχα με τρόπο γρήγορο και απλό και με εύκολη μετάβαση ανάμεσα σε ασθενείς που διαρκεί μόλις 5 λεπτά!

  • Λογισμικό γεννήτριας βημάτων επιτρέπει στους ασθενείς να περπατήσουν από την πρώτη κιόλας συνεδρία και γρήγορα να επιτύχουν σωστά πρότυπα βάδισης και να εκτελέσουν πολλά βήματα
  • Διάφοροι τρόποι λειτουργίας επιτρέπουν σταδιακά να εξελίσσονται οι επιδεξιότητες του ασθενή
  • Αποτελεί ένα εργαλείο για τους θεραπευτές για να επιβάλουν ορθά εμβιομηχανικά πρότυπα βάδισης και ευθυγράμμισης επί του εδάφους. Πηγή: http://ostraconmed.com/