Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η ποιότητα του ύπνου είναι ποιότητα ζωής!

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη ζωή του ανθρώπου ακριβώς όπως το φαγητό και το νερό και η έλλειψή του ή η διαταραχή του προκαλούν πλήθος προβλημάτων. Εντούτοις, η στατιστική στο δυτικό κόσμο έχει δείξει ότι περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους παρουσιάζει κάποια διαταραχή του ύπνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Παρότι o ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, μόνο τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες τράβηξε την προσοχή της ιατρικής κοινότητας, κυρίως επειδή η ανάπτυξη της τεχνολογίας έκανε εφικτή τη διερεύνησή του. Η τεχνολογία είναι πλέον σε θέση να καταγράφει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως είναι η αναπνοή, η εγκεφαλική δραστηριότητα και η καρδιακή λειτουργία και να μετρά παραμέτρους όπως η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός, η οξυγόνωση, οι κινήσεις των ποδιών και των οφθαλμών, οι τύποι και οι τρόποι αναπνοής, το ροχαλητό και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αναδείξει τις διαταραχές του ύπνου.

Διαταραχές του ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου είναι παθήσεις που προκαλούνται από δυσλειτουργία μηχανισμών που λαμβάνουν χώρα μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά προκαλούν συμπτώματα που ενοχλούν τον ασθενή και όταν είναι ξύπνιος.

Τι είναι το σύνδρομο Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο;

Το Σύνδρομο Άπνοιας – Υπόπνοιας είναι μια από τις πολλές διαταραχές του ύπνου. Είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση από την οποία υποφέρει το 4-10% του πληθυσμού. Η αναπνοή διακόπτεται από τις επαναλαμβανόμενες άπνοιες, με αποτέλεσμα την έλλειψη συνέχειας και ποιότητας του ύπνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου  Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο;                

  • Ημερήσια υπνηλία
  • Μη ικανοποιητικός Ύπνος
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Έντονο ροχαλητό
  • Στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη σεξουαλική ζωή
  • Διαταραχή μνήμης και συμπεριφοράς
  • Απώλεια συγκέντρωσης
  • Κατάθλιψη

Τι συνέπειες έχει το Σύνδρομο;

Προκαλεί έλλειψη οξυγόνου σε ζωτικά όργανα του σώματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρότατων νοσημάτων όπως αρτηριακή υπέρταση, καρδιακές αρρυθμίες, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία και μεταβολικό σύνδρομο.

Προκαλεί υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, σεξουαλικη δυσλειτουργία, επηρεάζει τη μνήμη και τη συγκέντρωση και μειώνει την ποιότητα ζωής του ασθενή (κοινωνική και επαγγελματική).

Θεραπεία του Συνδρόμου Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει οδηγίες για την αποφυγή των προδιαθεσικών παραγόντων, εφαρμογή ενδοστοματικών συσκευών και σε βαρύτερες μορφές εφαρμογή συσκευών θετικής πίεσης CPAP ή BiPAP. Πολύ συχνά, η ανατομική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού που είναι και η αιτία του συνδρόμου, μπορεί να διορθωθεί με κατάλληλη χειρουργική θεραπεία. Επίσης, σε δύσκολες περιπτώσεις, εφαρμόζεται συνδυασμός πολλών μεθόδων θεραπείας.

Κέντρο Μελέτης Διαταραχών Ύπνου στην Καλαμάτα

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα υπήρχε σημαντικό κενό στις υπηρεσίες Μελέτης Διαταραχών Ύπνου στην περιοχή της Μεσσηνίας και εν γένει της Νότιας Πελοποννήσου. Οι ασθενείς ήταν αναγκασμένοι να απευθύνονται στην Αθήνα για τις μελέτες ύπνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τον κόπο και τη δυσκολία μετάβασης σε άλλη πόλη.

Έτσι, ο ειδικός ΩΡΛ, κ. Παναγιώτης Κουσούλης, σε συνεργασία με τον ειδικό Πνευμονολόγο, κ. Αναστάσιο Καλλιάνο, που έχουν εξειδικευτεί στη μελέτη των διαταραχών του ύπνου και κάτω από τη φιλόξενη στέγη της Διάπλασης, αρχίζουν τη λειτουργία του Κέντρου Μελέτης Διαταραχών Ύπνου.

Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, από το απλό ροχαλητό μέχρι τη σοβαρή υπνική άπνοια, θα υπάρχει δυνατότητα αρχικής αξιολόγησης, ωτορινολαρυγγολογικής εξέτασης της ανατομίας του ανώτερου αεραγωγού, πνευμονολογικής εξέτασης, διενέργειας μελέτης ύπνου με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα, και αντιμετώπισης ανάλογα με τα ευρήματα και τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Ιατρείου του κ. Κουσούλη (2721089300) ή στο Κέντρο Αποκατάστασης “Διάπλαση” στο τηλέφωνο 2721044700.