Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας – 30.05.2018

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου έχει θεσπιστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης “Multiple Sclerosis International Federation (MSIF)”, ήδη από το 2009, ως Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Την ημέρα αυτή τιμούμε τους συνανθρώπους μας με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σε όλον τον κόσμο και την αφιερώνουμε στην παγκόσμια αλληλεγγύη και την ελπίδα για το μέλλον.

Η εκστρατεία #bringinguscloser που προωθεί για το 2018 η Διεθνής Ομοσπονδία MSIF γιορτάζει όλους τους τρόπους με τους οποίους η έρευνα για την ΣΚΠ μας φέρνει πιο κοντά στο να δώσουμε λύσεις και ένα τέλος στη ΣΚΠ.

Μερικά χρήσιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση:

  • Περίπου 2.500.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ. Στην Ελλάδα ο αριθμός είναι 10.000-12.000. Προσβάλλει συχνότερα Καυκάσιους και  ανθρώπους της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Αντίθετα, η ΣΚΠ είναι λιγότερο συχνή στους ισπανόφωνους, τους Ασιάτες και στους ανθρώπους με αφρικανική καταγωγή.

 

  • Συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 20-40 χρονών.Έχουν καταγραφεί όμως περιστατικά σε παιδιά 9 ετών καθώς και σε ηλικιωμένους 70 ετών.

 

  • Η αναλογία γυναικών ανδρών με τη νόσο είναι 2 προς 1.

 

  • Δεν θεωρείται κληρονομική διαταραχή. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη της νόσου. Για παράδειγμα, περίπου το 15% των ατόμων με ΣΚΠ έχουν ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας ή συγγενείς που έχουν επίσης ΣΚΠ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού. Στην περίπτωση πανομοιότυπων δίδυμων, υπάρχει πιθανότητα 1 προς 3 για κάθε αδελφό να έχει την ασθένεια.

 

  • Οι γυναίκες με ΣΚΠ μπορούν να κυοφορήσουν με ασφάλεια. Η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ΣΚΠ. Οι γυναίκες με ΣΚΠ συχνά εμφανίζουν ανακούφιση από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, περίπου το 20 έως 40 τοις εκατό των γυναικών έχουν υποτροπή μέσα σε λίγους μήνες από τον τοκετό.

 

  • Άτομα με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ειδικά διαβήτη τύπου 1, ασθένεια θυρεοειδούς ή ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου, παρουσιάζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΚΠ.

Μπορείτε, επίσης, να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο στο παρακάτω άρθρο:

Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά πλάκας