Με ποιους τρόπους δεν θα περάσουμε από τον προδιαβήτη στον διαβήτη

Πώς θα καταφέρουν τα άτομα που ζουν με προδιαβήτη να μην περάσουν στον διαβήτη τύπου 2; Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουν στη ζωή τους.

Με ποιους τρόπους δεν θα περάσουμε από τον προδιαβήτη στον διαβήτη

Υπολογίζεται ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με προδιαβήτη, και πολλοί δεν το γνωρίζουν καν. Ο προδιαβήτης είναι η κατάσταση εκείνη που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά πιο υψηλά από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλά που να μπορεί να γίνει διάγνωση διαβήτη. Βέβαια, ο προδιαβήτης, μας βάζει αυτομάτως σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2, όπως και καρδιοπάθεια.

Υπάρχουν όμως τρόποι να προλάβουμε τον προδιαβήτη προτού εξελιχθεί;

Κάνουμε εξετάσεις

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίζετε, και κάντε τακτικά αιματολογικές εξετάσεις, για να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου σας. Ρωτήστε ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαττώσετε σημαντικά τον κίνδυνο ή να καθυστερήσετε την ανάπτυξη του διαβήτη και των άλλων πιθανών επιπλοκών.

Αλλάζουμε τη διατροφή μας

Το να αρχίσουμε να τρώμε πιο υγιεινά και να χάσουμε τα περιττά κιλά είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους να μην εξελιχθεί περισσότερο ο προδιαβήτης. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως και άπαχο κρέας, μεγάλη ποικιλία στο πιάτο μας—αυτά είναι τα κλειδιά μιας ισορροπημένης διατροφής που μας προσφέρει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Και μικρές, τακτικές μερίδες, για να αποφύγουμε τις τεράστιες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λιγότερο στρες

Το χρόνιο στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, αλλάζοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας σε ινσουλίνη. Σε κάποιους ανθρώπους, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες που αυξάνουν κατακόρυφα την όρεξη για φαγητό. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε αντι-στρες τεχνική στο οπλοστάσιό μας, από ασκήσεις αναπνοής, μέχρι διάβασμα και yoga, και προσπαθούμε να κοιμόμαστε καλά.

Γυμναζόμαστε

Η καθιστική ζωή είναι παράγοντας που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, συνεπώς είναι πάρα πολύ σημαντικό να γυμναζόμαστε τακτικά. Η άσκηση, μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας, να ρυθμίζουμε καλύτερα την αρτηριακή μας πίεση, βελτιώνει τη διάθεση με το να ανακουφίζει από το στρες, και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Προσπαθούμε να γυμναζόμαστε για 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Παίρνουμε τα φάρμακά μας

Κάποιες φορές, ειδικά σε περιπτώσεις παχύσαρκων ανθρώπων, υπάρχει ανάγκη να λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον προδιαβήτη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν είναι ανάγκη να λαμβάνετε φάρμακα, και αν σας δώσει συνταγή, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του.

Πηγή: www.iatronet.gr