Η ιπποθεραπεία ενάντια των ψυχικών διαταραχών.

Την ιδέα της μοντέρνας θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές προωθούν η εργοθεραπεία και η ιπποθεραπεία.

Υποστηρίζεται πως στις μέρες μας τα ψυχικά και ψυχιατρικά νοσήματα χαρακτηρίζονται με μεγάλη ένταση και σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εκ των πραγμάτων πολύ χειρότερες από μια οργανική ασθένεια.

<<Μέσω της ιπποθεραπείας δίνεται μια ευκαιρία στους ασθενείς για την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία και για μια ρυθμιζόμενη κανονική ζωή>> οπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι της κλινικής Helios στο Bad Berleburg της Γερμανίας. <<Ο χειρισμός του αλόγου από τον ασθενή τον βάζει σε μια εσωτερική συναισθηματική διαδικασία, που και ο ίδιος ακόμη δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως. Καθώς ιππέυει, είναι πολύ χαλαρός, αγκαλιάζει με τα πόδια του το άλογο, το χαϊδεύει με τα χέρια του, και όλα αυτά αποτελούν μια πολύ ουσιώδη εμπειρία γι αυτόν>>.
Πρόκειται για μια εναλλαγή επιδράσεων μεταξύ αλόγου και ιππέα. Το σημαντικό είναι, ότι ο άνθρωπος νιώθει βαθιά μέσα του την χαλάρωση, καθώς το άλογο τον “περπατάει”. Όταν ο ασθενής φτάνει στο σημείο της απόλυτης χαλάρωσης, ηρεμίας, αρμονίας, την οποία στην ουσία του επιβάλλει το άλογο, αυτό αποτελεί επιτυχή στόχο.
Οι ψυχολόγοι αναπαριστούν μέσω του ζώου, την καταθλιπτική φάση του ασθενή, ο οποίος παραιτείται από τις ευθύνες του, δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνος του, μέχρι να νιώσει ότι παίρνει την ψυχή του στα χέρια του και μόνος του οδηγείται “απέναντι”, χρησιμοποιόντας τα πόδια του αλόγου.
Ισχύει ως αξίωμα πλέον, ότι ο άνθρωπος με καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να θεραπευτεί μέσω της ιπποθεραπείας. Ο ενδιαφερόμενος είναι καλό, να φέρει μαζί του την προθυμία να θεραπευτεί, να είναι ικανός να ονοματίζει τα δεδομένα και τις σκέψεις που τον βασανίζουν.
Δυστηχώς σε αυτή τη φάση της προθυμίας ανήκει ο παράγοντας άγχος, και σ’αυτόν τον παράγοντα άγχους υπάρχει και το αίσθημα της υπερεκτίμησης, το οποίο οδηγεί σε απώλειες και κατα συνέπεια παλινδρόμηση. Υπάρχουν από μέρους του πρωταθλητικές απαιτήσεις, το οποίο οδηγεί σε βιώματα με χαρακτήρα απώλειας.
Καλό είναι κατα την διάρκεια της θεραπείας ο ασθενείς να σκέυτεται όσο το δυνατό λιγότερο, να αφήνεται παντελώς στα χέρια του ιπποθεραπευτή και στην πλάτη του αλόγου…
πηγή: www.iator.gr