Αλλαγές που πρέπει να κάνεις μετά από καρδιακή προσβολή.

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η προσφορά αίματος και οξυγόνου σε μια περιοχή του καρδιακού μυός είναι αποκλεισμένη, συνήθως από έναν θρόμβο αίματος σε μια στεφανιαία αρτηρία.

Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο της ζωής θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας πολύ γρήγορα μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε, εάν δεν ασκήστε ή εάν τρώτε «ανθυγιεινές» τροφές, αυτό θα επιβραδύνει την αποκατάστασή σας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα βοηθήσει επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο μιας νέας καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή κάνοντας υγιεινές επιλογές στον τρόπο της ζωής σας:

  • Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μιας νέας καρδιακής προσβολής. Το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία. Η αρτηριοσκλήρωση σαν αιτία θανάτου ήταν σπάνια πριν τον 20ό αιώνα όταν άρχισαν να καπνίζουν περισσότεροι άνθρωποι. Το κάπνισμα προκαλεί επίσης καρκίνο στους πνεύμονες και στην κύστη, εμφύσημα, ανωμαλίες κατά τη γέννηση και πρόωση γήρανση και ρυτίδες στο δέρμα – και αυτό είναι ένα μόνο μέρος του μεγάλου καταλόγου των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει το κάπνισμα! Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα είναι ότι κάνει τις αρτηρίες να σκληραίνουν και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και καρδιακών προσβολών, ανευρύσματος της αορτής και κυκλοφορικά προβλήματα στα πόδια.
  • Άσκηση με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ασκηθείτε για 20-30 λεπτά την ημέρα. Αν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία, σταματήστε αμέσως και ξεκουραστείτε. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας. Το πρόγραμμά σας θα περιλαμβάνει επιτηρούμενη άσκηση. Μπορείτε να πάρετε συμβουλές για το αν χρειάζεται να αυξήσει τα επίπεδα δραστηριότητάς σας και πώς να το κάνετε με ασφάλεια.

Αυτό θα εξαρτηθεί από:

  • πόσο δραστήριοι είστε τώρα,
  • από τον τρόπο με τον οποίο γυμναζόσαστε στο παρελθόν, και
  • το είδος της άσκησης.

Διαλέξτε δραστηριότητες που μπορούν εύκολα να γίνουν μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας, όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία.

  • Χάστε βάρος σταδιακά, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
  • Το στρες και το άγχος είναι σημαντική αιτία αρτηριοσκλήρωσης. Στη σύγχρονη εποχή, ακολουθούμε τρόπους ζωής που μας δημιουργούν άγχος και στρες. Ηρεμία, λοιπόν! Και θα πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε περισσότερο τον Δημιουργό μας και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας!

Αυτοί είναι οι κυριότεροι μη διαιτητικοί παράγοντες κινδύνου. Τώρα ας σκεφτούμε τη διατροφή μας.

Φάτε μια υγιεινή διατροφή (τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά ) για την πρόληψη ή τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης του αίματος, και για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Φάτε μια μεσογειακού τύπου διατροφή. Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και όσπρια, με μια μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 πιστεύεται ότι έχουν μια αντιφλεγμονώδη επίδραση, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο. Ωμέγα-3 βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός.

Οι σπουδαιότεροι διαιτητικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • τα ζωικά λίπη και η χοληστερίνη

Οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες αυτών στη διατροφή μας. Η χοληστερίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα: κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, αβγά, τυρί). Το κόκκινο κρέας είναι πλουσιότερο σε χοληστερίνη από το άσπρο κρέας ή το ψάρι. Το δέρμα και τα εντόσθια (συκώτι, νεφρά και προπάντων το μυαλό) είναι πλούσια σε χοληστερίνη. Όταν τρώμε κρέας, ψάρια ή πουλερικά, θα πρέπει να βγάζουμε την πέτσα και να πετάμε το λίπος, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε φυτικά λίπη στο μαγείρεμα και όχι ζωικά. Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσοστά αρτηριοσκλήρωσης.

Τα αλμυρά είναι παράγοντες κινδύνου. Και ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν παρουσιάζουμε υπέρταση.

  • Να πίνετε λιγότερο αλκοόλ. 
  • Η καφεΐνη είναι παράγοντας κινδύνου, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Καφές, τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφεΐνη.

Τι είναι η καρδιακή αποκατάσταση;

Μετά από μια καρδιακή προσβολή θα σας δοθούν συμβουλές και υποστήριξη. Ίσως θα πρέπει να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης. Το πρόγραμμα καλύπτει την άσκηση, την ενημέρωση για την πάθησή σας και τη διαχείριση του άγχους σας.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να δείτε διαφορετικούς επαγγελματίες της υγείας, συμπεριλαμβανομένων:

  • διαιτολόγος,
  • φυσιοθεραπευτή,
  • νοσηλεύτρια καρδιακής αποκατάστασης,
  • σύμβουλος διακοπής καπνίσματος.

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει νέα καρδιακή προσβολή;
Θα ξαναγίνει η σεξουαλική μας ζωή όπως παλιά;

Οι επιζήσαντες από μια καρδιακή προσβολή έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή, εάν και μόνο οι ιατροί τους καθησυχάσουν και τους πουν ότι είναι ασφαλές, υπό προϋποθέσεις. Το σεξ πρέπει να το σκεφτόμαστε σαν μια μορφή άσκησης: Αν ο γιατρός σας σάς επιτρέπει να ασκείστε, πιθανότατα μπορείτε να κάνετε και σεξ.

Αν αισθανθείτε συμπτώματα, όπως, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση, ζαλάδα ή ταχυπαλμία, ελαττώστε ταχύτητα σε ότι κάνετε, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν χρησιμοποιείτε φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία – είναι επικίνδυνο να πάρετε νιτρώδη. Η πίεση σας μπορεί να πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, κι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής ακόμα και θανάτου. Αν ακολουθείτε αγωγή για στυτική δυσλειτουργία κι έχετε συμπτώματα σχετικά με την καρδιά κατά το σεξ, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Τα καλά νέα είναι, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αλλάξουν να μειωθούν ή να εξαλειφθούν.

  • Μπορούμε να κάνουμε περισσότερη άσκηση,
  • Να χάσουμε βάρος,
  • Να πετάξουμε για πάντα το πακέτο με τα τσιγάρα,
  • Να τρώμε λιγότερα ζωικά λίπη και τροφές που έχουν χοληστερίνη,
  • Να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το άγχος από τη ζωή μας.

Πολλά απ’ αυτά χρειάζονται αποφασιστικότητα και θέληση για να τα πετύχουμε. Αλλά αξίζει η προσπάθεια!

πηγή: www.healthtimes.gr